Polecany przepis tygodnia – Chleb ziołowy

Przepis autorstwa: daghmar
Zdjęcie autorstwa: daghmar

3 jajka
kostka chudego twarogu ( 200 gram )
6 łyżek otrębów owsianych
4 łyżki otrębów pszennych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
zioła: bazylia, majeranek, czosnek granulowany
szczypta pieprzu i soli (może być sól cebulowa)

Przygotowanie:
Rozdzielamy białka jajek od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę.
Do żółtek dodajemy kostkę białego twarogu i proszek do pieczenia.
Wszystko mieszamy mikserem. Po chwili dodajemy otręby, zioła, pieprz oraz sól i dalej miksujemy.
W momencie jak składniki dobrze się połączą, odkładamy mikser i dodajemy do masy ubite białko.
Ostrożnie wszystko mieszamy przy pomocy łyżki.
„Keksówkę” lub wąską blachę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę.

Pieczenie:
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni (z termoobiegiem 160-170 stopni)
i pieczemy około 30-40 minut. Najlepiej po upływie 30 minut sprawdzić patyczkiem.
Jeżeli wyciągniemy suchy i nie obklejony ciastem to oznacza gotowy chlebek.
Wyciągamy z piekarnika i zdejmujemy papier.



3 Komentarze “Polecany przepis tygodnia – Chleb ziołowy”

  1. Karin:

    Bardzo polecam sama spróbowałam jem ten chlebek już od 2 tygodni jest naprawdę smaczny

  2. monika:

    pyszny chlebek mniam :-)

  3. QraDOmowa:

    bardzo apetycznie wygląda…chyba się skuszę..zwłaszcza,że wymagane są sameP:)

 

Dodaj komentarz