chleb w diecie Dukana

Jak upiec chleb Dukana?

Dla wielu osób chleb to podstawa diety – codziennie spożywamy go na śniadanie i kolację. Jednak na diecie Dukana tradycyjne pieczywo nie jest polecane. Poniżej znajdziesz przepis na chleb owsiano-pszenny, który jest zgodny z zasadami diety proteinowej.

Na wysokobiałkowej diecie odczuwamy głównie brak pieczywa. Można jednak upiec specjalne chleby, które nie łamią zasad opracowanych przez doktora Dukana. Jednym z rodzajów takiego pieczywa jest chleb owsiano-pszenny, który przygotujesz z dozwolonych na tej diecie składników.

Składniki na chleb Dukana

  • 3 jajka 
  • 1 i 1/3 szklanki otrąb owsianych 
  • ¾ szklanki otrąb pszennych  
  • 1/3 szklanki mąki albo skrobi kukurydzianej 
  • łyżeczka soli
  • 150 g serka wiejskiego o zawartości 0% tłuszczu 
  • niecała szklanka maślanki niskotłuszczowej 
  • pół torebki proszku do pieczenia 
  • do wyboru wedle upodobań: suszone pomidory, bazylia, suszona natka, rozmaryn, czarnuszka, czosnek niedźwiedzi, oregano lub inne dodatki

Chleb Dukana krok po kroku

Do miski wsyp otręby owsiane i pszenne, skrobię kukurydzianą oraz proszek do pieczenia. Dodaj sól i przyprawy, a potem wszystko starannie wymieszaj. Oddziel białka od żółtek i ubij piankę z białek. Z żółtkami zmieszaj rozgnieciony serek granulowany. 

Do mąki i otrębów wsyp ser z żółtkami, a następnie stopniowo dolewaj maślankę. Całość wymieszaj po każdej dodanej porcji. Dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj, by uzyskać lekką i puszystą masę. Foremkę (najlepiej keksówkę) wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej masę na chleb. Możesz też wysmarować ją masłem, by ciasto nie przywarło do blaszki podczas pieczenia. 

Wstaw ją do rozgrzanego piekarnika i piecz około 1,5h minut w temperaturze 200-220°C. Sprawdź drewnianym patyczkiem, czy jest gotowy. Wiele zależy od piekarnika oraz od dodatków. Jeśli patyczek po wbiciu jest suchy, chleb jest gotowy. Wyciągamy go z piecyka i studzimy na kratce. 

Pamiętaj, by zgodnie z zasadami diety Dukana jeść maks. 3-4 kromki chleba dziennie. Smacznego!

Kwak, f: TiBine / pixabay