W proteinowe czwartki należy spożywać produkty, których skład jest najbardziej zbliżony do czystych protein. Niektórych produktów fazy I nie należy stosować, więc aby ułatwić konsumpcyjne wybory związane z menu proteinowego czwartku przedstawiamy listy produktów dozwolonych. Listy produktów są zgodne z z książką „Metoda doktora Dukana”.
Mięsa
Dozwolone
Zakazane
Eskalopki cielęce
Antrykot
Konina
Jagnięcina
Królik
Ligawa
Pieczeń cielęca
Wieprzowina
Polędwica wołowa
Żeberka cielęce
Rostbef
Żeberka wołowe
Stek mielony (maks. 5% tłuszczu)
Stek wołowy
Drób
Dozwolone
Zakazane
Filet z kurczaka
Gęś
Gołąb
Kaczka
Górna część udka kurczaka
Kuper kurczaka
Indyk
Skóra kurczaka
Perliczka
Skrzydełka kurczaka
Przepiórka
Jajka
Dozwolone
Całe jajko lub białko, jeżeli w poprzednim tygodniu jedliśmy dużo jajek