Proteinowe czwartki

W proteinowe czwartki należy spożywać produkty, których skład jest najbardziej zbliżony do czystych protein. Niektórych produktów fazy I nie należy stosować, więc aby ułatwić konsumpcyjne wybory związane z menu proteinowego czwartku przedstawiamy listy produktów dozwolonych. Listy produktów są zgodne z z książką „Metoda doktora Dukana”.

Mięsa

Dozwolone Zakazane
Eskalopki cielęce Antrykot
Konina Jagnięcina
Królik Ligawa
Pieczeń cielęca �?ata
Polędwica wołowa Wieprzowina
Rostbef Żeberka cielęce
Stek mielony (maks. 5% tłuszczu) Żeberka wołowe
Stek wołowy

Drób

Dozwolone Zakazane
Filet z kurczaka Gęś
Gołąb Kaczka
Górna część udka kurczaka Kuper kurczaka
Indyk Skóra kurczaka
Perliczka Skrzydełka kurczaka
Przepiórka

Jajka

Dozwolone
Całe jajko lub białko, jeżeli w poprzednim tygodniu jedliśmy dużo jajek

Nabiał

Dozwolone Zakazane
Beztłuszczowe jogurty naturalne, chudy biały ser Sery żółte i produkty z pełnego mleka

Ryby

Dozwolone Zakazane
Barwena �?osoś wędzony
Czarniak Makrela w musztardzie
Dorada Sardynki
Dorsz Sardynki w oleju
Gardłosz atlantycki Tuńczyk w oleju
Halibut
Halibut wędzony
Labraks
Flądra
Merlan
Mieczyk
Miętus
Morszczuk
Płaszczka
Sola
Strzępiel
Surimi
Tępogłów
Tuńczyk w sosie własnym
Turbot

Owoce morza

Dozwolone
Krewetki
Małże
Ostrygi
Przegrzebki
Rak



1 Komentarz “Proteinowe czwartki”

  1. esther:

    Ale w „Nie potrafię schudnąć” dr Dukan pisze, że podczas proteinowych czwartków nie wolno jeść jogurtów, bo mają za dużo węglowodanów! (s. 127-128)

 

Dodaj komentarz