langusta

Proteinowe czwartki

W proteinowe czwartki należy spożywać produkty, których skład jest najbardziej zbliżony do czystych protein. Niektórych produktów fazy I nie należy stosować, więc aby ułatwić konsumpcyjne wybory związane z menu proteinowego czwartku przedstawiamy listy produktów dozwolonych. Listy produktów są zgodne z z książką „Metoda doktora Dukana”.

Mięsa

DozwoloneZakazane
Eskalopki cielęceAntrykot
KoninaJagnięcina
KrólikLigawa
Pieczeń cielęcaWieprzowina
Polędwica wołowaŻeberka cielęce
RostbefŻeberka wołowe
Stek mielony (maks. 5% tłuszczu)
Stek wołowy

Drób

DozwoloneZakazane
Filet z kurczakaGęś
GołąbKaczka
Górna część udka kurczakaKuper kurczaka
IndykSkóra kurczaka
PerliczkaSkrzydełka kurczaka
Przepiórka

Jajka

Dozwolone
Całe jajko lub białko, jeżeli w poprzednim tygodniu jedliśmy dużo jajek

Nabiał

DozwoloneZakazane
Beztłuszczowe jogurty naturalne, chudy biały serSery żółte i produkty z pełnego mleka

Ryby

DozwoloneZakazane
BarwenaŁosoś wędzony
CzarniakMakrela w musztardzie
DoradaSardynki
DorszSardynki w oleju
Gardłosz atlantyckiTuńczyk w oleju
Halibut
Halibut wędzony
Labraks
Flądra
Merlan
Mieczyk
Miętus
Morszczuk
Płaszczka
Sola
Strzępiel
Surimi
Tępogłów
Tuńczyk w sosie własnym
Turbot

Owoce morza

Dozwolone
Krewetki
Małże
Ostrygi
Przegrzebki
Rak

f:Ylvers / pixabay