tłuszcze

Tłuszcze

Tłuszcz to skoncentrowana forma, w jakiej magazynowana jest nadwyżkowa energia organizmów żywych. A to parę faktów:

– istnieją dwa podstawowe źródła tłuszczów: zwierzęce i roślinne
– tłuszcz zwierzęcy obecny jest w stanie czystym(słonina bądź smalec) w większości wędlin, pasztetach, kiełbasach
– dużo tłuszczu zawierają: baranina, jagnięcina, z drobiu kaczka oraz gęś
– wołowina jest mniej tłusta oprócz antrykotu i rozbratlu
– wśród ryb największym źródłem tłuszczu są: makrele, sardynki, łososie i śledzie. Warto jednak wiedzieć że ryby te nie są bardziej tłuste niż stek z – wołowiny, a ponadto tłuszcz ryb zimno morskich jest bardzo bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3, zapobiegające chorobom serca i naczyń krwionośnych.
– tłuszcze roślinne są reprezentowane przede wszystkim przez liczną rodzinę olejów oraz orzechy
– tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, masło, wędliny, tłuste sery o wysokiej zawartości tłuszczu w żadnym wypadku nie powinny być spożywane bez ograniczeń.

f: czesia / pixabay