węglowodany

Węglowodany

Ta kategoria produktów jest źródłem ponad 50% wartości energetycznej dziennej racji pokarmowej. Węglowodany są bardzo potrzebne sportowcom, osobom pracującym fizycznie i młodzieży w okresie dojrzewania. Nie są jednak tak potrzebne ludziom prowadzącym siedzący tryb życia, z których w większości składa się obecne społeczeństwo.

A to parę faktów:

– biały cukier i wszystkie jego pochodne, słodycze i cukierki to hydraty węgla w stanie czystym, są kaloryczne i błyskawicznie przyswajalne
– produkty skrobiowe nawet jeśli nie mają słodkiego smaku są bardzo bogate w węglowodany (chleb biały, krakersy, pieczywo chrupkie, zboża,  makarony ziemniaki, rośliny strączkowe)
– owocami najbardziej bogatymi w węglowodany to: banany, czereśnie i winogrona
– wino i pozostałe alkohole zawierają dużo węglowodanów
– ułatwiają wydzielanie insuliny, która sprzyja produkowaniu tłuszczu i powoduje jego odkładanie

Plan diety dr Dukana wyklucza wszystkie węglowodany w fazie uderzeniowej. W trakcie kuracji naprzemiennej aż do uzyskania upragnionej wagi, dopuszcza tylko te warzywa, w których obecność cukrów jest znikoma. Pojawiają się w fazie utrwalania wagi, lecz całkowite pozwolenie ich spożywania przez 6 dni w tygodniu uzyskujemy dopiero w fazie ostatecznej stabilizacji.

f: congerdesign / pixabay