Tłuszcze

Tłuszcz to skoncentrowana forma, w jakiej magazynowana jest nadwyżkowa energia organizmów żywych. A to parę faktów:

- istnieją dwa podstawowe źródła tłuszczów: zwierzęce i roślinne
- tłuszcz zwierzęcy obecny jest w stanie czystym(słonina bądź smalec) w większości wędlin, pasztetach, kiełbasach
- dużo tłuszczu zawierają: baranina, jagnięcina, z drobiu kaczka oraz gęś
- wołowina jest mniej tłusta oprócz antrykotu i rozbratlu
- wśród ryb największym źródłem tłuszczu są: makrele, sardynki, łososie i śledzie. Warto jednak wiedzieć że ryby te nie są bardziej tłuste niż stek z – wołowiny, a ponadto tłuszcz ryb zimno morskich jest bardzo bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3, zapobiegające chorobom serca i naczyń krwionośnych.
- tłuszcze roślinne są reprezentowane przede wszystkim przez liczną rodzinę olejów oraz orzechy
- tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, masło, wędliny, tłuste sery o wysokiej zawartości tłuszczu w żadnym wypadku nie powinny być spożywane bez ograniczeń


 

Dodaj komentarz